Sot bëhen dy vite nga térmeti tràgjik i 26 nëntorit, ku hùmbën jetën 51 persona.

Veç jetëve të hùmbura, shumë njerëz mbétën të pastrehë pasi qindra ndërtesa që ishin shtëpi për shumë familje u shkàtërrùan.

Edhe pas dy vitesh shumë familje janë ende në rrugë, ndërsa procesi i rindërtimit ende nuk është mbyllur.  Bashkitë kanë kërkuar një tjetër fond për rindërtimin dhe pritet t’u shpërndahen 6 miliard lekë grante të tjera rikostruksioni.

Afatet për përfundimin e procesit të rindërtimit janë shtyrë herë pas here dhe viti 2023 është menduar se do të jetë viti kur do të kenë përfunduar edhe pallatet e planifikuara për t’u rindërtuar.

Arsyetim për shtyrjen e afateve u bë pandémia, por nuk dihet ende se çfarë është bërë me grantet që u caktuan fillimisht për rindërtim, përderisa bashkitë kërkojnë të tjera fonde.

Mediat e huaja pasqyrojnë situatën në Shqipëri: Goditet nga tërmet 6.4, më  i forti në dekada – Tetova Sot

Në Durrës disa banorë kanë dalë sot në protéstë dhe kanë thënë se deri tani kanë parë vetëm foto të projektit të pallatit, por puna nuk ka nisur.

Ata tràjtohen ende me bonus qiraje dhe nuk e dinë se kur do të mùnd të hyjnë në apartamentet e tyre.

Shumë familje të tjera do kalojnë dimrin e tretë në çadra, teksa qeveria nuk ka dhënë asnjë shifër zyrtare se saj personave iu është dhënë një shtëpi deri tani.

Mirëpo, térmeti i 26 nëntorit vuri në dukje edhe një problem tjetër. Trupat shqiptare të shpétimit punonin me mjete të kufízuara për të nxjérrë banorët nga rrénojat.

Ishin shtetet fqínje dhe më tej që ofruan ndihmën e tyre me pajisje të specíalízuara, qen nuhatës dhe furnízime të tjera emérgjéncash për të vijuar opéracíonet e shpëtimit.

Edhe sot, pas dy vitesh, qeveria nuk duket të ketë reflektuar në ndryshimet që duhen bërë për t’u paraprirë fatkeqësive në të ardhmen.

Dy vite kanë qenë të mjàftueshme për të bërë investimet e névojshme në ekipet e emérgjéncave, pajisjet e nevojshme, repartin e zjàrrfíkëse etj.

Po ashtu qeveria nuk ka bërë deri tani një rivlerësim të mënyrës si janë ngrítur shumë ndërtesa dhe a janë rezistente në raste të tjera tërmeti.

Veçse duhet të kishte mbýllur procésin e rindërtimit, qeveria duhej edhe të ishte siguruar që të parandalonte démet katàstrofíke për të ardhmen e të investonte në strukturat dhe mjetet që në raste të tilla shpëtojnë jetë.

By Juda

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Alert: Content is protected !!