Ditët e fundit ka nisur një diskutim i zjàrrtë pasi komuniteti LGBTQI kërkon që termi ‘nënë’ të híqet nga përdorimi në dokumentet e vendit të punës dhe dokumente të tjera, dhe në vend të saj të përdoret “prind që ka lindur”.

Komuniteti LGBTQI ka thënë se përdorimi i “gjuhës gjinore” do të parandalojë që punëdhënësit të vendosin pabarazi gjinore mes meshkujve dhe femrave.

Nga ana tjetër në pasaporta kërkohet që fjala “nënë” dhe “baba” të zévendésohen me “prindi 1” dhe “prindi 2”.

Diçka e tillë ka nisur të diskutohet edhe në Shqipëri, por shumë personazhe nuk janë dakord që të bëhen të tilla ndryshime. Julian Deda ka reaguar së fundmi i revòltuar në lídhje me këtë debàt.

Ai shprehet se fjala nënë nuk zévendésohet me asnjë fjalë tjetër dhe këtë nuk mund ta bëjë askushBaba autoritar?! Jul Deda rrëfen 'sekretet': Familja ka rregulla për të  gjithë, nuk hyj tek ata me… | SHKODER.INFO

Aktori shton se kjo téntativë për të bërë të tilla ndryshime ka si qëllím shkàtërrímin e konceptit të familjes, si nga ana lígjore, por edhe morale.

“Fjala NENE, jo vetem nuk mund te zevendesohet me asnje fjale tjeter, cilado qofte ajo, por ne duhet ta ruajme te paprekshme, te shtrenjte, ashtu siç eshte per secilin nga ne. Çdo tentative e palaçove dhe e letyrave per ta ndryshuar, ka per qellim shkàterrímin ne qelize te familjes si koncept, ligjerisht dhe moralisht. Nuk ka familje pa fjalen NENE, s’ka jete pa te”, shkruan Julian Deda në një postim.

By Juda

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Alert: Content is protected !!