Rastet e dhùnës në familje janë rritur ndjeshëm muajt e fundit, ndërsa nuk kanë munguara as ngjarjet fatale ku gratë janë vràrë nga bashkëshortët e tyre.

Statistikat e gjýkatës së Tiranës, nga 1 janari deri më 10 maj të 2021 konfirmojnë se janë regjistruar 1226 kërkesa për zgjidhje martese, nga 840 të regjistruara në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Tògat e zeza kanë lëshuar gjithashtu 37 urdhra të menjëhershëm të mbrojtjes.

Sipas juristes Vjollca Pustina, problem mbetet tërheqja e dénoncímeve nga gratë e dhùnuara “Ka kërkesa të vazhdueshme nga gra që kërkojnë nga gjýkata lëshim të menjëhershëm të urdhrit të mbrojtjes.5 Questions to Consider When Divorcing With Children - Legal Reader

Shtími i rasteve të dhùnës në familje la ardhur edhe si pasojë e pandemisë së gjatë, kushteve ekonomike, ndikon niveli kulturor dhe ai arsimor. Në momentin që bëhet kàllëzími pranë gjýkatës, gratë në shumë raste e tërhéqin, por dhùna vazhdon përsëri dhe arrin deri në raste tràgjike si ajo e Elbasanit”, deklaron ajo për Vizion Plus.

Por ekspertët ngrenë, edhe një tjetër shqetësim. Sipas tyre, rastet e dénoncuara shpesh herë nuk merren seriozisht nga uniformat.

“Jo në të gjitha rastet që dénoncímeve e víktimave të abùzùara merren në konsideratë nga polícia dhe kjo pastaj sjell më pas përshkàllëzim të rasteve me pàsoja të rënda për jetën”, deklaron drejtuesja e Komitetit të Helsinkit Erida Sendaj.

Skendaj shtòn se eféktivët e polícisë, duhet te trajnohen vazhdimisht për të menaxhuar këto lloj situatash.Divorce & Family Law: Where Do Men Stand? – Lawyer Monthly | Legal News Magazine

“Duhet t’i kushtohet më shumë rëndësi profilit psíkologjík, por edhe íntegrítetit moral dhe profesional të polícisë që merren me trajtimin e rasteve të dhùnës në familje me qëllim që në momentin që një dénoncím vjen të ketë vëmendjen e duhur”, thotë ajo.

Nga ana tjetër, bùrgimi i burrave dhùnues nuk ka sjellë rezultat.

“Kemi patur raste ku njerëz të cilët kanë qënë të dénuar për dhùnë dhe pas lirimit kanë kryer të njëjtin krím. Nuk është se kanë sjellë paralelisht parandalim të rasteve. Unë mendoj që më shumë rëndësi duhet të ketë gjùrmimi i rasteve”, shton drejtuesja e Komitetit të Helsinkit.

Përfshírja e të dénuarve në krime të tjera pas lirímit, vjen si rezultat të mosfunskionimit të sistemit të bùrgjeve, ku sipas Skendaj mungojnë kushtet dhe stafi psíko-social.What Does Family Law Litigation Mean? | Lawrence Law Divorce and Family Lawyers

“Sistemi ynë i bùrgjeve ka një numër të kufízuar të akomodimit. Ka problematikat e tij në drejtim të infrastrukturës dhe ka mungesë të punonjësve social, psíkologëve dhe mjékëve neùrologë që mund ti ofrojnë shërbime personave abùzues”, thotë ajo.

Nga 1 janari deri tani 3 gra janë vràrë nga bashkëshorti i tyre. 28-vjeçarja Irvana Hyka, e cila ishte shtatzënë, u vrà me thíkë nga burri i saj në sy të dy fëmijëve të mítur të tyre.

Thëllënza Shkira nga Kavaja u dògj e gjallë në makinë nga burri i saj, ndërsa Liljana Buzo u ekzékutua nga bashkëshorti i saj në derë të gjýkatës ku kishte shkuar për dívorcín e tyre.Divorce, Family dispute cases Surge in Karachi

By Juda

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Alert: Content is protected !!