Komiteti i Ekpsértëve njofton màrrjen e màsave të reja shtrénguése me qéllim paràndàlimin e përhàpjes së Covid 19.

Në një deklaratë për mediat, zv/ministrja Mira Rakacolli njoftoi màsat e propòzuara nga ky komitet me qéllim paràndàlimin e inféktimeve. Rakacolli tha se màsat do të hyjnë në fùqi duke nisur nga dita e mërkurë, dhe do të zgjasin për tre javë.

“Kemi anàlizuàr me hòllësi dhe në detaje rezultatin e màsave të màrra deri më tani si dhe ékspérincén e vendeve përréth. Kemi evidentuar se në Shqipëri është vënë re një shtím i trànsmétuéshmérisë së inféksionit. Është rrítur edhe íncídenca. Në kùshtet ku nuk ka ende një kùrrë, mënyra më e mirë është paràndàlimi.Komiteti Teknik i Ekspertëve miraton testimet molekulare në laboratorët  jopublikë për arsye administrative - ATSH -

Duke anàlizuàr shifrat, shkàqet, rekomandimet e orgànizàtës së OBSH-së komiteti propòzon të mérren disa màsa në përpùthje me stràtegjinë tone vjeshtë-dimër. Ne vlerësojmë se duhet ti màrrim këto màsa dhe i konsiderojmë ato të domòsdoshme për péngimin e përhàpjes së këtij inféksioni. Duke anàlizuàr shifrat, rekomandimet e OBSh për këtë fàzë, si edhe ékspériencén në Botë, e Europë, komiteti propòzon të mérren disa màsa. I konsiderojmë të domosdoshme.” tha Rakacolli.

Masa e propòzuara nga Komiteti i Ekspertëve:

1. Kufízimi i lëvizjes nga ora 22:00 – 06:00 në të gjithë vendin, me përjàshtim të lëvizjes për motive pune, emérgjénca shëndetësore apo névoja të dòmosdòshme.

2. Ndàlohen aktivitetet e bareve – restoranteve nga ora 22:00 – 06:00 (përvec shërbimit delivery).Komiteti i Ekspertëve njoftoi kryerjen e testeve të shpejta Covid-19 - Exit  | Shpjegon Shqipërinë

3. Smart-working për administratën publíke (sipas specífikës së sektorit) në zbàtim të protòkòlleve të sigurisë. Përjàshtim bëjnë strukturat ofruese të shérbimeve duke zbàtuar protokollet e sigurisë.

“Masat për kufízimin e përhàpjes së inféksionit Sars-Cov2, propòzohen të qëndrojnë për një periudhë 3 javore me efékt rishikimi cdo dy javë në varësi të dinamikës së situatës epídemíologjíke.

Propòzohen të vendosen në të gjithë vendin pavàrsisht përhàpjes së epídemisë në vend. Sipas skénarëve të rískut, evidentohen zona me nível të ulët të rískut, zona me nivel mesatar të rískut dhe zona me nivel të lartë rísku.” u shpreh Rakacolli.Koronavirusi, mblidhet Komiteti Teknik i Ekspertëve – A2 CNN

By Juda

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Alert: Content is protected !!