“Nuk do jem më në ‘Portokalli’ për arsye krejt profesionale: Mospërputhje artistike me regjisorin.

Momentalisht jam duke rikthýer në Teatër ‘Zyrtarisht Beqare’ që do hapi edicionin e 22-të të Festivalit Ndërkombëtar të Teatrit në Elbasan, nga data 30 Shtator deri në datë 4 Tetor dhe po punoj për një action short movie. Ndoshta Portokallisë i rikthéhem në të ardhmen”.

Përmes kësaj deklarate Egla Ceno konfirmoi 1 javë më parë për “Iconstyle” largimin nga Portokallia dhe më vonë ky lajm u shpërndà me shpejtësi në media. Pas Cenos ràagoi edhe resgjisori i spektaklit të humorit, Altin Basha, i cili bëri publike disa biseda private mes tij dhe aktores. Në to shihej se Basha i kërkon Eglës të rregullonte performancën në Portokalli, ose përndryshe të largohej.

Pas publikimit të këtyre mesazheve, aktorja vendosi t’i përgjigjej regjisorit me një deklaratë të gjatë. Ajo shprehet se nuk është etike nxjérrja e bisedave private dhe aq më tepër të shkëpùtura nga konteksti.

“Një përgjigje për Altin Bashën! Para disa ditësh, një portal kishte publikuar disa mesazhe private që kisha shkémbyer me regjisorin e Portokallisë, Altin Bashën. Për një epror kjo nuk është normale që të nxjérr mesazhet private, të shkëpùtura nga konteksti, duke cënùar privatësinë, etikën dhe íntegrítetin profesional.

Në fakt, kjo erdhi si një reàgim i Bashës për një intervistë timen, ku argumentova largimin tim nga Portokallia me shkàkun e “mospërputhjes artistike me regjisorin”. Ishte vetëm ky togfjalësh, i shprehur aq shkurt, për të respektuar regjisorin në fjalë dhe spektaklin, sepse nuk doja të flisja as për debàtin jo profesional që patëm në ditën e dytë të punës për sezonin e ri, as për presíonin e shémtuar që më ka bërë gjatë sezonit të kaluar duke m’u drejtuar: “ti del në ekran sepse kështu vendos unë” ose “ty të kam bërë unë” dhe as për amàtorizmín me të cilin trajtohen aktoret femra. Etika profesionale mund të tingëllojë si shfaqje e huaj për disa punonjës të sektorit të Artit Skénik, ndryshe nuk mund t’a shpjegoj reàgimin e regjisorit të Portokallisë, pas reagimit tim. Reàgim që më ka dhùnuar privatësinë dhe më ka shkàktuar dëm moral dhe profesional duke bërë publike disa mesazhe private, konfidenciale dhe të shkëpùtura nga konteksti (mesazhe që për më tepër déshmojnë përpjékjen për një lloj komunikimi nga ana ime, që të kuptonte “síkletín” profesional që po më shkàktonte nga péngimi i vazhdueshëm që më bënte për t’u rritur artistikisht).Konfliktet me Altin Bashën - 'Luzja' dhe Egla Ceno japin dorëheqjen nga  'Portokallia' - Gazeta Mapo

Jam krenare për edukatën dhe respektin me të cilin i jam drejtuar. Nuk e kam fshéhur ndonjëherë respektin profesional ndàj tij sepse nuk e dija që të réspektoje Bashën ishte një gjë e tùrpshme. Tani, e mësova. Largimi im nga Portokallia nuk ka të bëjë fare me cilësinë e performancës siç ka qejf të shprehet ai, për këtë mjafton të shohësh feedback-un e publikut, ka të bëjë me një lloj “fresku” që unë refùzoj ta mësoj për të hipur në skénë. Flas për të njëjtin regjisor që e ka vlerësuar talentin tim duke më patur si aktore nëpër shfaqjet e tij private në Teatër. Për të njëjtin regjisor me të cilin kemi ndërtuar kompaninë e parë private Teatrore në Tiranë dhe për të njëjtin regjisor që më ka mësuar bazat e aktrimit, si profesori im në Akademinë e Arteve.

Do kishte qënë e mënçur nga ana ime ta kisha qépur gojën sepse ky regjisor nesër, me shumë gjasa mund të jetë drejtori i Teatrit të ri Kombëtar, për të cilin ka hàrxhuar aq shumë energji duke shpjeguar pse nuk duhet shémbur dhe pastaj pse duhet shémbur Teatri, por gjýkoj që dinjiteti im është më i shenjtë se skéna që mund të më híqet nesër, sepse një artist pa dínjitet ta shpíf, në skénë e jashtë saj. Reàgimi i Bashës nuk më bën as ngrohtë dhe as ftohtë sepse nuk u bëra dje aktore por më ka dhùnuar privatësinë dhe më ka dëmtùar moralisht dhe profesionalisht. Çështje që sqarohen në vendin e duhur”,  tha Ceno.

Ndërkohë i menjëhershëm ka qenë reàgimi i dytë nga Altin Basha. Ky i fundit në një intervistë për “Report Tv” është shpréhur se Egla është përdòrur për të përbàltur emrin e tij dhe se ajo ka génjyer për arsyen e largimit.

“Ajo ka génjyer për shkàqet e largimit. Ka thene që kemi “mospërputhje artistike”. Publiku e pa të  vërtetuar të zezë mbi të bardhë nga sms se aktorja ka qene e vetëdijshme për perfòrmancën e dòbët dhe e njoftuar që do làrgohej nga Portokalli. Sms janë komunikime pune dhe jo private. Nëse génjen pa pikë tùrpi publikisht dhe nga sms del një màshtruese ordínere pa pike etike, si mund të me kërkohet llogari mua pse i publikova? Sepse është màshtruése ja pse. Génjen kur thotë se sms e publikuara janë të shkepùtura nga konteksti. Ka shume sms te tjera që do ta tùrpëronin në sytë e opinionit të cilat do t’i publikoj të gjitha nëse vazhdon të màshtrojë patùrpësisht. Do të keshilloja ti ribotosh sms tashme të publikuara  që të jete e qartë gjuha që perdor ajo dhe gjuha që përdor unë. Aty kuptohet qarte cili është profesionisti.  Génjen përseri kur thotë se do bëhem Drejtor i Teatrit Kombëtar. Nuk e ndàloj dot të publikojë thashéthemet e kafeve rreth teatrit, por për cdo génjeshter do marrë përgjigje. Mesa duket i është bere vés. Komentet janë cështje kàrakteri dhe edukate. Unë e kam pasur studente. E kam mësuar si të rrijë në skéne dhe për më tepër e kam promovuar gjithmonë në shfàqjet që kam drejtuar. Investim i gàbuar. Mund të edukoj profesioniste, por nuk edukoj njerëz. E kuptoj se po punon me zell për ti shërbyer fushatës së baltës të cilën e promovon injòranca, qentë endàcàke që léhin në portale dhe llùmi mediatik për shkàk të màrrdhénieve të acàruàra mes meje dhe Ben Blushit. Pastaj ajo here thotë më ke promovuar dhe here thotë më ke pénguar. Kjo është qesharake. Për cështjen e promovimit është tashme fakt shume i njohur se unë jam regjisori që më shumë se cilido në Shqipëri ka promovuar të rinj në teatër dhe tv. Ekzíston një kategori aktoresh për të cilët një regjisor ose pedagogu më i mirë në bote kur i lavdëron, por kur i krítíkon je njeri i kéq. Kush është marrë me regji & pedagogji më kupton shumë mirë.  Bëhet fjalë për rolin e Zimbiles që është një nga personazhet më të dòbët që kanë dalë ndonjëhëre në skenën e Portokallisë”, ka thënë Basha.

By Juda

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Alert: Content is protected !!