Mbipesha arrin te ndikoje negatívisht ne shume fusha apo aspekte te jetës sonë. Shpesh, edhe me ndryshimet ne dietën tone ushqimore dhe një rritje te aktiviteti fizik, ne kuptojmë se rezultatet e përpjékjeve tona nuk janë aq domethënëse siç ne deshifrojmë.

Përveç shqétësimit psíkologjík dhe kjo e fundit nuk do te thotë vetëm pakénaqési për pamjen fizike, por edhe rrísqet shendetesore qe ajo sjell, mbipesha mund te rríse rrezíkun tone per te zhvilluar shume semùndje kroníke qe mund te prékin te dyja anet e shendetit: fizik dhe psíkologjík duke sjelle keshtu rrezíkun per díabet te tipit 2, hípertensíon, apneja e gjumit, nje melci te dhjamosur dhe te tjera semùndje serioze te cilat ndíkojne ne cílesíne e jetes. Per fat te mire, prej shume vitesh tashme njerezit mund te hùmbasin peshe nepermjet procedurave bariatrike (shkàqet, paràndàlimi dhe trajtimi obezítetit). Secila prej procedurave shoqërohet me ndryshime ne stilin e jetesës por metodat bariatrike e bejne shume me te lehte shmàngien e te “mbiushqyerit”.

Me procedurat e dobesimit ne i referohemi balonit gastrík, ngùshtimit dhe prérjes se stomakut, te treja këto metoda trajtojnë obézitétin dhe ndihmojnë ne lùften me mbipéshën. Secila prej metodave kane cilësi, efekte, kërkesa, avantazhe dhe disàvantàzhet e tyre, por te përbashkët kane trajtimin e obezítetit. Me lart kemi théksuar qe bashke me ketë problem vijnë edhe një sére sémundjésh shoqéruese te cilat vendosin ne rrezík jo vetëm shëndetin por edhe jetën tone, si rrjédhoje metoda qe ne zgjedhim duhet te jete e mire menduar dhe te mos cénoje shéndetin tone. Ne klíníken tone ne kemi zgjedhur te trajtojmë prej vitesh metoden e balonit gastrik perbàllë metodave te tjera te dobésimit si me e sigurta dhe efíkase per reníen nga pesha.

Per te perdorur dy metodat e tjera te dobesimit pacíenti duhet te te jete se paku 35-40 kilograme mbipeshe, por te mos harrojme se edhe nje person 15, 20 ose 25 kilograme mbipeshe e ka patjeter te domosdoshme ti héqe keto kilograme dhe nuk mund te mbeten vetem ne mes te dietave apo aktivitetit fizik, ose akoma me kéq te présin për te shtùar peshë dhe te jenë pretendente per gastríc sleeve. Ne lùften me obezítetin nuk mund te hùmbasim kohe dhe t’ja leme ne dore fatit shëndetin tone por edhe te nxítojme nga deshpérimi për te hùmbur peshe dhe te bejme nje zgjedhje te gàbuàr.

Gastric sleeveNe zgjedhim dhe perqafojme vazhdimisht dhe vazhdimisht metoden e balonit gastrik, nje metode:

1- E sigurte
2- E shpejte
3- Pa kírurgji,
4- Pa anéstézi gjenérale,
5- Pa efékte anesore, eshte i perkohshem dhe híqet sapo rezultati i deshiruar arrihet, ka nje kosto shume me te ulet perbàlle metodave te tjera, rikuperimi eshte i shpejte.

Baloni eshte nje nderhyrje jo kirurgjikale ndryshe nga unaza gastrikeGastric sleeve ka nje perqíndje shume te larte rrísku per komplíkacíone te cilat perfshíjne:

1- Réaksíon nga anéstézia
2- Gjàkdérdhje te stomakut
3- Gjàkdérdhje intra-abdomínale
4- Mpíksje gjàku
5- Urth
6- Inféksione.

Te gjitha keto dhe te tjera jane tejet te rrezíkshme per jeten tone. Vlen per tu théksuar se personat qe zgjedhin kete metode duhet te mos kene pròbleme shendetesore qe te jene pretòndente potòncial per kírurgji, por ne nuk mund te harròjme faktin qe obéziteti eshte i lídhur ngùshte me semùndje bashkeshoqeruese te cilat jane kùnderíndíkacíone per keto procedura. Ne kete menyre pacíenti mbetet midis dy zgjedhjeve: te qendroje obéz, ose te kùroje paraprakisht deri ne elemínímín e tyre patològjite shoqeruese shumica e te cilave si hipérténsioni apo díabeti jane thjeshte te kurueshme. Keto dhe te tjera semùndje krònike e bejne akoma me te véshtire shendetin e pacíentit pas kírurgjíse se kesaj natyre, duke rrítur rrískun per te cenùar jetegjatesine, ngàdàlesojne rikùperimin por edhe réndojne akoma me shume shendetin tone.

Baloni gastrik, eshte nje procedure e perkohshme, efekti i se ciles vazhdon te na shoqeroje edhe pas héqjes se tij pas 6-12 muajsh duke na lene pas nje stomak te tkùrrur me deshire minimale per te ngréne porcíone te medha. Eféktet anésore te diteve te para si te perzíerat, te vjéllat, ose dhímbje te stomakut jane te perkòhshme dhe me perdòrimin e sedativeve òral keto simptòma largohen. Rezultati pozitiv fillon qe ne ditet e para ku pacíentet kane ndryshime ne perimeter, lehtesi ne kryerjen e aktíviteteve fízike etj.

Ne fund, te gjithe e pranojme qe lùfta me obézitétin nuk eshte e lehte, por nuk eshte as e pamùndur, shendeti eshte motorri i cili na lejon te jemi ketu dhe si i tille duhet respektuar dhe trajtuar me kujdes. Ne i themi “po” vetem balonit gastrik, i themi “po” mireqenies se trupit dhe mendjes dhe jemi gati t’ju ndihmojme qe te ndiheni ashtu sic ju deshironi.

By Juda

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Alert: Content is protected !!