Edhe pse ende nuk e kanë ngrítur kokën nga kríza ekonomike e pandemisë, tanimë vendimi i qeverisë për mbýlljen e klubeve të natës, diskove, si dhe lounge bareve në ambient të hapur apo të mbýllur, u ka rënë si një bombë këtyre bizneseve në vend, për vetë faktin se mbetet shumë i paqartë dhe i pastudiuar.

Muzika live nuk ka qenë lejuar që nga muaji mars e megjithatë abùzime ka pasur nga lokale të ndryshme, të cilat janë shoqëruar edhe me gjòba. Por duket sikur këto rregulla dhe masa ndëshkimore aplikoheshin nderi në qytetin e Durrësit, pasi në resortet e jugut, ka pasur shumë abùzime për të cilat u mbýllën të dy sytë.

Por çfarë po ndodh aktualisht me këtë sektor?

Të gjunjëzuar nga pandemia globale dhe me vendimin e nxítuar të qeverisë për ndalimin e punës në këto biznese, situata duket se po përshkallëzohet drejt një kríze të madhe.

Kryetari i Shoqatës së Lokaleve dhe Restoranteve, Enri Jahaj tregoi sot për “iconstyle.al” se ky sektor ka qenë një ndër më të pénalizuarit si nga klientela, e cila ka rënë pas pandemisë, ashtu edhe nga qeveria e cila nuk po u ofron mbështetje.

Jahaj tregon vështirësitë e mëdha që po has aktualisht sektori i bareve dhe restoranteve në vend, duke nisur nga njerëzit e papërgjegjshëm që shkelin protokollin e distancimit fizik, te rënia e klientelës. Ai madje shprehet se nuk ka të dhëna që baret apo klub-et janë vatër inféksioni:

“Vírusi është me nesh, është agresiv dhe vepron pa e kuptuar, por në këtë situate ne kemi qenë më të pénalizuarit qoftë nga kliéntela qoftë nga qeveria. Nuk ka të dhëna se inféktimi i popullit vjen nga ne për këtë arsye nuk kuptojmë vendimin. Pas pandemisë po hasim vështirësi nga më të ndryshmet. Mungesë të théksuar klientele, restorantet janë thjesht inékzisténte, klientët nuk i frekuentojnë, panik në njerëz por edhe mosdistancim fizik nga kliéntela e papérgjéshme”.

Kush quhet lounge dhe kush quhet bar?

Sa i qartë është vendimi i qeverisë për ndalimin e punës në këto biznese? Jahaj shprehet se vendimi është i paqartë, pasi lihet të interpretohet se kush quhet lounge dhe kush quhet bar apo restorant.

“Problemi është si transmetohet lounge dhe bar dmth tani ky vendim nuk është shume i qartë pasi lihet të interpretohet në terren se kush quhet lounge, kush bar, kush restorant etj. Po, ne duam t’i respektojmë protokollet po duhet bërë një sensibilizim më i madh pasi ende sheh rrugëve njerëz që përqafohen e takohen si me parë”.

Jo më kot dje nëpër rrjetet sociale pati një reagim të madh me meme-t “Ishte Night Club, u bë Night Pizzeria”, nga të gjithë njerëzit, si nga artistë që sigurojnë të ardhura nga muzika live por edhe nga biznese, për të treguar realitetin e hidhur që na pret

Pjesë e vendimit ishte edhe ndalimi i muzikës pas orës 20.00 në të gjithë mjédiset e shërbimeve të çfarëdolloji. Mosrespektimi i këtij detyrimi nga subjektet, dënòhet me gjòbë 1 000 000 lekë dhe në rast përsëritje, me pezùllim te aktivitetit për një periudhë gjashtë mujore.

Përballë këtij vendimi, Industria e Lokaleve të Natës ka nisur protestën përballë kryeministrisë, nën moton: “Na lini të shërbejmë”!

Kryetari i Shoqatës së Lokaleve dhe Restoranteve shprehet se gjatë kësaj periudhe ka pasur gjòba dhe këshillime për biznese të ndryshme të cilët nuk respektonin protokollin e vendosur, por problemi kryesor sipas tij është individi, i cili nuk është ndërgjegjësuar ende.

Duhet ndërgjegjësim!

Dhe në fakt, qeveria duhet të bëjë më tepër për ndërgjegjësimin e njerëzve, pasi askush nuk po mjaftohet aktualisht me një buletin ditor të ministrisë për të inféktuarit, apo intervistat e përditshme të mjékëve Inféksionistë që po përsëritin të njëjtat gjëra në çdo televizion: “Do të kthéhet apo jo vírusi në shtator?!”, në një kohë që ai nuk ka ikur ndonjëherë!

Duhen dëshmi! Dëshmi të atyre që e kanë përjetuar nën lëkurën e tyre vírusin, fríkën e humbjes së një të afërmi, apo të bluzave të bardha që po luftojnë dita ditës me vírusin në spítalet COVID.

Gjatë kontakteve me bluzat e bardha që punojnë tek Inféktivi kemi pasur shpesh herë ne si media refuzime të tilla si: “Do të na héqësh nga puna!” vetëm sepse kemi kërkuar informacion sesi po e përballon një mjék apo inférmier situatën me vírusin!

Kjo thirrje u drejtohet edhe atyre të mbijetuarve nga COVID-19, ose dhe atyre që ende po luftojmë me vírusin nga vetëkarantinimi, që të jenë më të hapur për të na treguar përvojat e tyre, në mënyrë që edhe ne të mos bëjmë “gabimet” e tyre.

By Juda

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Alert: Content is protected !!