Nga qendra shëndetësore nr. 8 në Tiranë, Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, Ogerta Manastirliu bëri të ditur se vendosja e màskës me detýrim në ambientet e mbýllura është një masë e domosdoshme, që do të hyjë në fùqi për të mbrojtur shëndetin e qytetarëve dhe për të kùfizuar përhàpjen e Covid-19.

“Me vendimin e Komitetit Teknik të Ekspertëve kemi vendosur që màskat/bàrrierat mbrojtëse, ashtu siç i kemi përcaktuar të jenë të detyrueshme në transportin publik apo në aktivitetet me rrezíkshmërí të lartë, tashmë do të jenë të detyrùeshme për të gjithë individët për t’u përdorur në ambientet e mbýllura. Do të jetë një përgjegjësi më shumë e të gjithë qytetarëve, për të mbajtur barrierat mbrojtëse, kudo në ambientet e mbyllura. Të gjithë ata individë që nuk do ta përdorin barrierën mbrojtëse, sipas udhëzimeve të Ministrisë së Shëndetësisë, do të pínalizòhen”, bëri të ditur Manastirliu.

Duke théksuar bétéjën e madhe që po bëhet në spítalín inféktiv për shpëtimin e jetëve të pacíentëve ku aktualisht po trajtohen 90 qytetarë, Manastirliu tha se bétéja me Covid 19 vazhdon çdo ditë në térren nga epídemíologët apo edhe mjekët e familjes që po ndjékin rastet me Covid-19 në kushte shtëpie.COVID-19/ Manastirliu: Ekipi mjekësor punë të palodhur, ditë e ...

Duke falënderuar personelin shëndetësor për punën e kryer me shumë përgjegjësi dhe duke i garantuar për mbështetjen e vazhdueshme të tyre me materiale të mbrojtjes personale, Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale ka apeluar për respektim të rregullave të vendosura.

“Për ata të cilët janë sképtikë dhe nuk zbatojnë rregullat, u them që të shkojnë të takojnë të afërmit e familjarëve të cilët janë të shtruar në spítalín inféktiv dhe të shohin se çfarë vùajtjesh kanë ata pacíentë. Por ne mund ta lùftojmë këtë sëmùndje, duke përdorur àrmët e thjeshta, siç është përdorimi i màskës. Komunitetet shkencore e kanë pohuar se màskat/bàrrierat mbrojtëse e reduktojnë përhàpjen e inféksionit në ambientet e mbýllura. Është shumë efíkase, pasi redukton transmetueshmërinë. Nëse e vendosim të gjithë, ajo përkthéhet në një àrmë mbrojtëse për mospërhàpjen e këtij inféksoni. Është shumë e rëndësishme që të na mirëkuptojnë të gjithë qytetarët, që ky është një àkt që bëhet për të mirën e shëndetit. Shëndeti nuk ka çmim”, apeloi Manastirliu.

Detyrimi për vendosjen e bàrrierave mbrojtëse në ambientet e mbýllura do të përcaktohet me aktin normativ, ku do të përcaktohen edhe penàlitetet për mosrespektimin e këtij detýrimi në ambientet e mbýllura.

By Juda

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Alert: Content is protected !!