Shtetet e Bashkuara tashmë e kanë një çmim për ilàçin antíviral Remdesivir që përdoret për trajtimin e koronavírusit dhe është cilësuar si skàndàloz.

Gilead Sciences, kompania që prodhon ilàçin njoftoi në një letër të hapur të hënën në mëngjes se ka vendosur të përcaktojë një çmim prej 390 dollarësh për kurë për qeverinë amerikane, e cila do të përfshijë spítalet e Departamentit të Mbrojtjes, dhe qeveritë e tjera të vendeve të zhvilluara.

Një trajtim me këtë ilàç për 5 ditë do të kërkonte 6 shishe Remdesivir, të cilat do të shkonin në shifrën 2,340 dollarë për pacíent, tha Daniel O’Day, kryetari dhe CEO i Gilead Sciences.

Letra shtonte se çmimi për kompanitë private të sigurimeve në SHBA (për pacíentët me siguracione shëndetësore private) do të jetë 520 dollarë për shishe, që do të shkonte gjithsej në 3,120 dollarë për pacíent për një trajtim pesë-ditor.Pakistan Set to Make, Export Anti-COVID-19 Drug Remdesivir | Voice ...

Remdesivir, i cili aktualisht administrohet përmes infuzíoneve, është ilaçi i vetëm që ka një autorizim të përdorimit urgjént nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA për të trajtuar inféksíonin e koronavírusit.

Deri më tani, trajtimet me Remdesivir ishin dhuruar në qeverinë amerikane dhe të alòkuara nga Departamenti Amerikan i Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore. Sidoqoftë, nga nesër ky ilàç do të jepet me pagesë! Por ky çmim ka hasur krítika të shumta në Amerikë.

“Ky është një çmim i lartë për një ílaç që nuk tregon se ul numrin e vdékjéve”, tha përmes një emaili Dr. Steven Nissen me Klíníkën e Klivlandit.South Carolina distributes doses of Remdesivir drug for treating ...

“Duke patur parasysh natyrën serioze të pandémisë, do të preferoja që qeveria të marrë përsipër prodhimin dhe shpërndarjen e ilàçit falas. Ilàçi u prodhua duke përdorur fonde të konsiderueshme nga taksapaguesit.”

Peter Maybarduk, një avokat me grupin e konsumatorëve ‘Public Citizen’ e quajti skàndàloz çmimin:

“Remdesiviri duhet të jetë publik sepse për prodhimin e ilàçit u përdorën 70 milion dollarë nga fondet publike. Çmimi hédh poshtë çdo nocíon se kompanitë farmaceutike do të bëjnë veprimin e duhur në kohën e pandémisë”, tha Dr. Peter Bach, ekspert i politikave shëndetësore me ‘Memorial Sloan Kettering Cancer Center’ në Nju Jork./CNNUS says remdesivir shows 'clear-cut' effect in treating coronavirus

By Juda

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Alert: Content is protected !!