Pas pròtestave të maturantëve për vështirësinë e testit të Gjuhës Shqipe, Ministria e Arsimit ka marrë vendimin për të bërë disa lëshime.

I pari lídhet me provimin e realizuar për të cilin, Qendra e Shërbimeve Arsimore ka thënë se do të vihen re rezultatet, në bazën e të cilave do të rishikohet shpërndarja e pikëve.

“QSHA do të shikojë kùrbën e shpërndarjes së pikëve. Bazuar mbi këtë kùrbë, nëse do të vihet re zhvendosje të saj (në rast se ka pasur ndonjë grup pyetjesh me një shkallë më të lartë vështirësie), atëherë do të shikohet mundësia e ri-shpërndarjes së peshave të pikëve në test”, thuhet në njoftim.

Vendimi i dytë lídhet me shtimin e kohës së testimit nga 2 orë, në 2 orë e gjysmë në testet e ardhshme të Maturës Shtetërore. Testet gjithashtu do të jenë me alternativa.

REAGIMI I PLOTË

Qendra e Shërbimeve Arsimore njofton se Testi i Maturës Shtetërore 2020 është mbështetur tërësisht mbi programin e reduktuar. Në lídhje me pretendimin e ngrítur për “pyetje jashtë programit”, nënvizojmë se NUK KA ASNJË PYETJE jashtë këtij programi. Në këtë kuadër, ftohen nxënësit të sjellin pranë QSHA ankesat konkrete për pyetjet që mendojnë se janë jashtë këtij programi në mënyrë që të adresohen duke i héqur nga vlerësimi. Në lídhje me cut-off-in, në përfundim të marrjes së rezultateve, QSHA do të shikojë kùrbën e shpërndarjes së pikëve. Bazuar mbi këtë kùrbë, nëse do të vihet re zhvendosje të saj (në rast se ka pasur ndonjë grup pyetjesh me një shkallë më të lartë vështirësie), atëherë do të shikohet mundësia e ri-shpërndarjes së peshave të pikëve në test. I gjithë ky proces do të analizohet profesionalisht dhe në mënyrë të kujdesshme nga specialistët e fushës në mënyrë që të bëhet më e mira për maturantët.

Njëkohësisht, duam të shprehim se testi nuk ka asnjë gabim shkencor dhe mënyra se si hartohet përjashton çdo mundësi që të ketë gabime – qoftë në përmbajtje dhe qoftë në përfshirjen e koncepteve jashtë programit. Për sa i përket dy (2) testeve të ardhshme të Maturës Shtetërore, bëjmë me dije se ata do të jenë me kohëzgjatje 2.5 orë dhe me alternativa, paçka se edhe kohëzgjatja prej 2 orësh e parashikuar në fillim është më se e mjaftueshme në zhvillimin e provimit.

By Juda

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Alert: Content is protected !!