Prej 1 qershorit qytetarët i janë kthyer jetës normale, duke mësuar si të bashkëjetojnë me Covid-19 pasi qeveria ka héqur kufizimet dhe zonat e kuqe. Tashmë të gjithë i janë kthyer jetës së mëparshme, punës, protestave, grumbullimeve, teksa vírusi duket për shumë persona se i përket të kaluarës.

Nga ana tjetër, Ministria e Shëndetësisë raporton për dhjetëra të inféktuar çdo ditë, teksa fatmirësisht numri i viktímave është i ulët.

Ajo që është vënë re kohët e fundit është se fasonerive, që deri dje ishin cilësuar si vatra “të nxehta” inféksioni, vendin u kanë “zénë” insitucionet shëndetësore, por jo vetëm.

Këto janë institucionet e vendit ka dhjetëra të inféktuar e shumë të tjerëve u janë marrë tamponët, sipas Dosja.al.

Qendra Shëndetësore nr 9 dhe spítalet private: Vetëm në qendrën shëndetësore numër 9 në Tiranë janë të inféktuar 6 mjekë dhe infermierë. Sakaq është inféktuar edhe një punonjës i Klinikës së Specialiteteve numër 2 dhe 1 është punonjës i një spítali privat. Gjithashtu, 2 punonjës administrate, një në shtet dhe një në privat janë të inféktuar. Ndërsa zonat më “të nxehta” të Tiranës janë: Astir, Rr. Kavajës, Vasil Shanto, Kamëz, pranë mozaikut të Tiranës, ish-stacioni Trenit, Komuna e Parisit, Brryli, Babrru, Tiranë E Re, hotel Mondial, Don Bosko, Vaqarr, rr.Andon Z. Cajupi, rr.Elbasanit, rr. Kastriotët, pranë Polícisë Bashkiake.

Drejtoria e Shëndetit Publik në Krujë: Më 3 qershor rezultoi e prékur nga Covid-19 një punonjëse e Shëndetit Publik në Krujë, e cila është u infeétua duke marrë tamponët tek pacientët. Pasi ajo u konstatua me koronavírus është karantinuar bashkëshorti i saj mjek, ndërsa testi i parë i tij doli negativ.Gazeta Metro – Koronavirusi në Kosovë: 813 të infektuar, 298 të ...

Kadastra Durrës: Dy ditë më parë u prékën nga vírusi, sportelista e këtij institucioni dhe një specialiste sektori. Ndërkohë më 1 qershor Dosja.al raportoi se ishin inféktuar dy punonjës, një sporteliste me iniciale K.Gj dhe kushëriri i saj, me iniciale L.Gj, punonjës terreni. Të inféktuar rezultuan edhe familjarët e tyre, teksa janë karantinuar kolegët e tyre.

Spítali Durrës: Në këtë spítal është i inféktuar mejku i njohur, Beqir Gelaj dhe dyshòhet se shkàk i inféktimit për herë të dytë i mjekut këtë është bërë vajza e tij, mjeke në QSUT.

Qendra spítalore universitare në Tiranë: Më 27 maj një infermerie në QSUT rezultoi e prékur nga Covid-19 dhe infektoi dhjetëra kolegë dhe pacientë të saj. Pëllumb Pipero deklaroi se vetë, infermierja inféktoi 13 kolegë të saj. Më 28 maj Ministria e Shëndetësisë njoftoi se janë 20 të prékur në QSUT, personel shëndetësor dhe pacientë. Ndërsa më 1 qershor ka rezultuar i inféktuar edhe një mjek kardiolog, i cili punon në shërbimin e sémundjeve të brendshme në QSUT.

Siç edhe shihet për këto raste, MSH ka dhënë shumë pak detaje për rastet, ose mund të themi më mirë, aspak.

Pse ministria e Shëndetësisë “mbyll” gojën, ndërkohë që duhet të jetë transparente me publikun? Si kryen tamponët në fshehtësi dhe a duhet të nisë një hétim për këtë çështje? Publikut nuk i interesojnë emrat e përveçëm, por vatrat e inféksionet duhet të bëhen publike, pasi në këtë mënyrë mund të parandalohet përhapja e vírusit.

MSH deklaron se vijojnë hetímet epidemiologjike, por për rastet e mësiperme nuk dihet asgjë. A mos ndoshta në këtë situatë janë shumë të nevojshme testimet masive?

By Juda

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Alert: Content is protected !!