Këshilli i BE-së aprovoi rekomandimin për héqjen graduale të kufízímeve të përkohshme mbi udhëtimin në vendet e bllokut.

Ashtu siç ishte mësuar më herët, Shqipëria është pjesë e listës së vendeve të cilave nuk i lejohet hyrja në BE nga 1 korriku. Në listën tjetër, atë të 15 vendeve që morën dritën jeshile nuk është as SHBA dhe Brazili, që kanë një situatë alàrmante me pandéminë. Kina, vendi i origjinës së koronavírusit, thuhet ne deklaratën e këshillit, mbetet për tu konfirmuar për recíprocítetin. Në Amerikë, vendi më i godítur në botë prej Covid 19, lista e aprovuar e lëvizjes ku mungon edhe Rusia, ka shkàktuar debàte të mëdha.

Fillimisht, u raportua se në dràft listë ishin 54 vende që u diskutuan nga shtetet anëtare të BE-së, por në fund ajo u rrùdh, duke përfunduar në 15 shtete. Mes tyre dallon Kanadaja, Australia, Zelanda e Re, Koreja e Jugut e Ruanda, ndërsa nga rajoni i Ballkanit, OK-in e ka marrë vetëm Serbia dhe Mali I Zi. Diplomatët patën rënë dakord që lista të rishikohet çdo dy javë në varësi të zhvillimeve.The European Commission Proposes a COVID Solidarity Instrument ...

Vendet anëtare do të kenë për çdo rast autoritetin të vendosin se cilët qytetarë jo të BE-së duhet të lejohen, çka do të thotë se në raste të caktuara mund t`I rivendosin masat për kufijtë e brendshëm, megjithatë Brukseli shpreson se një qasje e koordinuar mund të ndihmojë në shërimin e kontinentit. Më herët këtë muaj, vetë KE-ja ishte shprehur se rihapja e kufijve me vendet jo anëtare të BE në Ballkanin perëndimor, përfshirë Shqipërinë, ishte prioritet nga 1 korriku.

Lista e shteteve që nuk lejohen të hynë në vendet Europiane:

• Algjeria • Australia • Kanadaja • Gjeorgjia • Japonia • Mali i Zi • Maroku • Zelanda e Re • Ruanda • Serbia • Koreja e Jugut • Tajlanda • Tunizia • Uruguai • Kina, subjekt konfirmimi i reciprocitetitCoronavirus: Commission roadmap shows path towards

By Juda

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Alert: Content is protected !!