Jeta e një gruaje ndryshon në mënyrë drastike pas lindjes, sepse ajo duhet të mbajë përgjegjësi si për veten, ashtu edhe për fëmijën e saj.
Ndryshime të mëdha ndodhin nëtrupin e një nëne të re, shkencëtarët pretendojnë se ato e kanë të vështirë pasi qelizat e njëfoshnje të porsalindur mund të qëndrojnë metë gjatë gjithë jetës së saj.

Bright Side mësoi se si trupi i një gruaje ndryshon pas lindjes:

Zëri ndryshon

Zëri i një gruaje qëlind një fëmijë ndryshon, aibëhet më i ulët dhe më monoton. Ky është përfundimi që arritën shkencëtarët nga Universiteti i Sussex. Një vitpas lindjes, zëri i një gruaje kthehet nëfrekuencën e saj fillestare.

Ankthi rritet

Nënave të reja u thuhet shpesh se duhet të qëndrojnë të qeta dhe paqësore, megjithatë, e vërteta është seështë e pamundur. Zakonisht, një grua që lindnjë fëmijë frikësohet dhe e shqetësohet për gjithçka. Por, kjoështë normale. Nuk është gruaja qëështë jashtëzakonisht nervoze por, hormoni oksitoksinë që vazhdon tërrisë nivelin e sajtë ankthit.

Truri funksionon më mirë

Shkencëtarët kanë zbuluar se gratë bëhen më të zgjuara pas lindjes së fëmijëve. Truri bëhet më i madh përtë përmbushur nevojat jo vetëm të nënës por, edhe të nevojave të foshnjës. Kjo është arsyeja pse nënat e reja mundtë jenë punëtore më të mirasesa kolegët e tyre që nuk kanë fëmijë.

Trupi bëhet gati për një shtatzëni të re

Sistemi imunitar i një gruaje zvogëlohet në mënyrë drastike gjatë shtatëzanisë, është e nevojshme përtë parandaluar trupin që të refuzojë qelizat e huaja të fetusit dhe abortet. Shkencëtarët kanë zbuluar që këto qeliza mbeten në trupin e nënës edhe 4 – 5 vjet pas lindjes dhe ato janë të gatshme të mobilizojnë trupin samë shpejtë që të jetë e mundur nërast se zhvillohet një shtatzëni e re.

Trupi ripërtërihet

E gjitha është për shkak të gjakut të fetusit. Ai fillon proceset e rigjenerimit në trupin e nënës. Qelizat embrionale ndihmojnë njëgrua shtatzënë tëshërojë plagët dhe madje mund të parandalojë dhe shërojë sëmundje serioze.

Rreziku për kancer zvogëlohet

Mekanizmi që mbron gratë nga disa lloje të kancerit “ndizet” pas lindjes nëtrupin e një gruaje. Për shembull, gratë që lindin foshnjat e tyre nënjë moshë më të re kanë një rrezik më të ulët për të marrë kancer të vezoreve. Rreziku zvogëlohet meçdo shtatëzani të plotë. Vajzat që u bënë nëna para 25 vjeç dhe ushqeheshin me gji bebet e tyre janë mëpak të ndjeshme ndaj kancerit të gjirit. 

By Juda

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Alert: Content is protected !!