Kafja është një nga pijet më të konsumuara në të gjithë botën, ku mëngjesi është koha e preferuar. Por ka shumë mite dhe të vërteta që janë lindur rreth kësaj pije dhe që jo të gjithë i dinë. Për këtë arsye ne do t’ju bëjmë të ditur mitet dhe të vërtetat në lidhje me kafenë që duhet të dini, në këtë mënyrë ju nuk do të jetoni më të mashtruar nga gjithçka që ju tregojnë të njohurit tuaj.

1.Kafja largon gjumin.E vërtetë: kafeina është një stimulues i sistemit nervor qendror i pranishëm në kafe dhe gjithashtu në pije, çokollata dhe disa qetësues kundër dhimbjeve. Një studim zbuloi se kafeina vonon orën tonë biologjike për 40 minuta, gjë që do të pengonte aftësinë tonë për të fjetur.

2.Kafja është tretëse.E vërtetë: kafja stimulon sekretimin e stomakut, aktivizon prodhimin e biliare dhe kontraktimin e fshikëzës së tëmthit, prandaj pirja e një filxhan kafeje pas ngrënies rrit nivelin e acidit në stomak dhe lehtëson tretjen

3.Irrituese për stomakun.E vërtetë: nuk u ndodh të gjithë njerëzve, por mund të ndodhë. Kafeja stimulon sistemin nervor qendror dhe mund të shkaktojë që stomaku të gjenerojë acide të tepërta. Kjo mund të shkaktojë acarim, inflamacion dhe dhimbje në stomak.

4.Kafja krijon varësi.E rreme: kafeina (si pothuajse çdo gjë) nëse merret në sasinë e saj të duhur nuk nënkupton ndonjë rrezik për shëndetin. Ndërsa ka njerëz që pinë shumë gota në ditë dhe kur përpiqen të ndalojnë pirjen e kafesë mund të shfaqin simptoma të ngjashme me ato të abstenencës, në realitet është një varësi psikologjike.

5.Kafja është e keqe për rritjen e fëmijëve.E rreme: deri më tani nuk ka studime shkencore që tregojnë një lidhje midis konsumit të kafesë në fëmijëri dhe adoleshencës dhe në moshën e rritur.

By Juda

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Alert: Content is protected !!