Nuk ka dyshim se prindërit e dashur dhe të vetëdijshëm i urojnë fëmijëve të tyre gjithçka të mirë për ta.

Kjo është arsyeja pse ata vazhdojnë të kontrollojnë çdo hap që merr fëmija dhe mundohen t’i mësojnë e motivojë ata, transmeton Telegrafi.

Këto janë fjalët që ne zakonisht i themi automatikisht sepse shumica prej nesh i kanë dëgjuar ato nga prindërit tanë, thotë Britght Side:

Ti mund të bëhesh kushdo që dëshiron

Mbështetja e fëmijëve në hobi dhe qëllimet e tyre për tëardhmen është e mirë, megjithatë, ambiciet e tepërta të fëmijëve gjithashtu mund të kenë një efekt negativ. Është e rëndësishme t’i transmetoni fëmijës tuaj se ata duhet të kenë një plan B, në rast senuk do të jenë në gjendje t’i realizojnë ëndrrat e tyre përkarrierën e tyre të ardhshme.

Ti je si babai / nëna jote

Nuk ka asgjë të keqe nëkrahasimin e fëmijëve me një ngatë afërmit e tyre, në një sens pozitiv. Por, për fat të keq, këto krahasime zakonisht kanë një konotacion negativ,dhe nuk janë vetëm sjellja efëmijës, por edhe sjellja e prindërve që kritikohet.

Hani brokoli / spinaq / lulelakër, është shumë e shëndetshme

Sipas studiuesve, për fëmijët, fjala “e shëndetshme” bëhet sinonimi i fjalës “jo e shijshme” me kalimin e kohës. Për shkak të kësaj, ata mund të refuzojnë tëhanë ndonjë ushqim të shëndetshëm pa e provuar atë. Nëse dëshironi qëfëmija juaj të hajë, për shembull, lulelakër, është më mirë të thoni qëështë i shijshëm dhe i freskët.

Mos u mërzit për marrëzi

Mos i nënvlerësoni problemet e fëmijës tuaj. Kur demonstroni mosrespektim për fëmijët tuaj, jumund të përfundoni duke humbur besimin e tyre. Mund të rezultojë qëata të mos vijnë tek jupër këshilla ose ndihmë nëse çështja është me të vërtetë serioze.

Më lejo të të ndihmojë

Aftësia e një fëmije për të përcaktuar se kur ata vërtet kanë nevojë për ndihmë nga jashtë dhe kur atamund të përballojnë vetveten është një nga aftësitë më të rëndësishme që duhet të fitojmë në moshë tëre. Më vonë në jetën e të rriturve, këta njerëz e kanë të vështirë të fillojnë diçka të re, sepse kanë frikë nga dështimi.

Mos e prek, do ta prishësh!

Pasi ta dëgjoj këtë shprehje, fëmija ka të ngjarë të prishë gjëra sepse ju i keni vendosur këtë përfundim. Në jetën e të rriturve, kyperson mund të ketë frikë të ndërtojë një karrierë, ata do të jenë të sigurt se asgjë nuk do të funksionojë. Nëse keni frikë se fëmija juaj mund të prishë ndonjë gjëtë vlefshme, është më mirë të thoni: “Kini kujdes me të. Kamfrikë se mund të prishet. ”

Ti je shume i/e zgjuar!

Në pamje të parë, kjo shprehje mund të duket si një mënyrë e mirë për të lavdëruar një fëmijë. Sidoqoftë, mund t’i bëjë ata të mendojnë se nuk është e nevojshme të bëjnë shumë përpjekje për të arritur sukses, sepse ata kanë një talent natyror ose zgjuarsi. Është mëmirë të inkurajoni punën dhe përpjekjet e fëmijëve, sesa tiparet e tyre. Për shembull, “Ju keni punuar kaq shumë përkëtë projekt.” ose “Unë besoja se dota kaloje këtë sepse ke harxhuar kaq shumë kohë dhe përpjekje për këtë detyrë”.

Mos fol me të huajt

Ky koncept është shumë i ndërlikuar për të kuptuar kur bëhet fjalë për fëmijët e vegjël. Për më tepër, atamund të fillojnë të qëndrojnë larg nga të gjithë të huajt, përfshirë ata që janë duke u përpjekur t’i ndihmojnë ata (si zjarrfikës ose policë, për shembull). Në vend qëta ndaloni fëmijën tuaj të flasë mendonjë të huaj, është më mirë t’u shpjegoni atyre sitë sillen në situata të caktuara.

By Juda

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Alert: Content is protected !!