Luftimi i coronavirusit të ri ka qenë një betejë kundër të panjohurës për mjekët.

Si e sulmon trupin? Cilat janë simptomat? Kush ka më shumë të ngjarë të sëmuret rëndë ose të vdesë? Si ta trajtoni atë?

Tani, mjekët në vijën e parë të kësaj epidemie, në Spitalin Jinyintan, në Wuhan, po fillojnë të japin disa përgjigje, shkruan BBC, përcjell Telegrafi.

Një analizë e hollësishme për 99 pacientët e parë të trajtuar atje, është botuar në revistën mjekësore Lancet.

Dhe rezultatet janë këto:

Sulmi i mushkërive

Të gjithë 99 pacientët e dërguar në spital kishin pneumoni – mushkëritë e tyre ishin irrituar dhe qeskat e vockla ku lëviz oksigjeni nga ajri në gjak po mbusheshin me ujë.

Simptoma të tjera ishin:

82 kishin ethe

81 kishin kollë

31 kishte gulçim

11 kishin dhimbje muskulore

9 kishin konfuzion

8 kishin dhimbje koke

5 kishin një dhimbje të fytit

Vdekjet e para

Dy pacientët e parë që vdiqën ishin në dukje të shëndetshëm, megjithëse ishin duhanpirës afatgjatë dhe kjo do të dobësonte mushkëritë e tyre.

I pari, një burrë 61-vjeçar, pati pneumoni të rëndë kur mbërriti në spital.

Ai ishte në shqetësim akut të frymëmarrjes, domethënë mushkëritë e tij nuk ishin në gjendje të siguronin oksigjen të mjaftueshëm në organet e tij për të mbajtur trupin e tij të gjallë.

Pavarësisht se ishte futur në një ventilator, mushkëritë e tij dështuan dhe zemra e tij u ndal.

Ai vdiq 11 ditë pasi u pranua.

Pacienti i dytë, një burrë 69 vjeç, gjithashtu kishte sindromën e shqetësimit të frymëmarrjes akute.

Ai ishte i “mbështetur” në një makinë mushkërie artificiale ose ECMO, por kjo nuk ishte e mjaftueshme.

Ai vdiq nga pneumonia e rëndë dhe shoku septik kur presioni i gjakut ra.

Vdesin të paktën 10%

Që nga 25 janari, nga 99 pacientë:

57 ishin akoma në spital

31 ishin larguar nga spitali

11 kishin vdekur

Kjo nuk do të thotë që shkalla e vdekjes së sëmundjes është 11%, megjithëse, pasi disa nga ata që janë akoma në spital mund të vdesin më pas.

Gjithashtu ka akoma dhe shumë të tjerë që kanë simptoma të tilla të buta që nuk kanë përfunduar në spital.

Punëtorët e tregut

Kafshët e gjalla të shitura në tregun e produkteve të detit Huanan mendohet se janë burimi i infeksionit, i quajtur 2019-nCoV.

Dhe 49 nga 99 pacientët kishin një lidhje të drejtpërdrejtë me tregun:

Sipas të dhënave, 47 punuan atje, ose si menaxherë ose duke mbajtur stalla – ndërsa 2 ishin blerës që vetëm kishin hyrë brenda tregut.

Burrat e moshës së mesme preken më keq

Shumica e 99 pacientëve ishin të moshës mesatare, me një moshë mesatare 56 – dhe 67 prej tyre ishin burra.

Sidoqoftë, shifrat më të fundit sugjerojnë një ndarje edhe më të barabartë gjinore.

Qendrat e Kinës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve thanë se 1.2 burra ishin të infektuar për çdo 1.0 gra.

Ekzistojnë dy shpjegime të mundshme për dallimin:

Burrat mund të kenë më shumë të ngjarë të sëmuren rëndë dhe kanë nevojë për trajtim spitalor.

Burrat, për arsye sociale ose kulturore, mund të kenë qenë më të prirur të ekspozohen ndaj virusit në fillim të shpërthimit.

Dr Li Zhang, në spital, thotë: “Ndjeshmëria e zvogëluar e femrave ndaj infeksioneve virale mund t’i atribuohet mbrojtjes nga kromozomi X dhe hormonet seksuale, të cilat luajnë një rol të rëndësishëm në imunitetin”.

Dhe ata që tashmë ishin të sëmurë

Shumica e 99 të prekurve kishin sëmundje të tjera që mund t’i kenë bërë ata më të prekshëm nga virusi si “rezultat i funksioneve më të dobëta imune të këtyre pacientëve”:

Prej tyre, 40 kishin një zemër të dobët ose enë të gjakut të dëmtuara për shkak të kushteve, përfshirë sëmundjen e zemrës, dështimin e zemrës dhe goditje në tru. Ndërkohë, 12 pacientë të tjerë kishin diabet. /Telegrafi/

By Juda

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Alert: Content is protected !!